Wat is het voordeel van een effectenkrediet?

effectenkrediet

Heb jij je ook laten verleiden om in aandelen te beleggen? Logisch met de aanhoudende lage rente. Maar misschien heb je nu toch onverwacht geld nodig en is het niet het moment om die aandelen te verkopen? Dan kan je overwegen om een effectenkrediet aan te gaan.


Wat is een effectenkrediet?

Als je in het bezit bent van effecten kun je op basis daarvan geld ontlenen. Opgelet want enkel aandelen en obligaties komen hiervoor in aanmerking. Bij een effectenkrediet dient de waarde van je effecten dus als onderpand. De waarde van je effectenportefeuille moet dus redelijk stabiel zijn.

Volume en rente

Daarom ontlenen de meeste kredietverstrekkers 50 tot 80 procent van de totale waarde van je portefeuille. De rente die je moet betalen is per aanbieder verschillend, maar ligt doorgaans lager dan bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De kredietverstrekker kijkt vaak naar de waarde en vastigheid van de effectenportefeuille en stelt op basis hiervan een rentepercentage vast. De looptijd van de lening is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en de voorwaarden van de bank of andere financiële dienstverlener.

Nadelen

Zoals zo vaak heeft elke oplossing voor-en nadelen. Een nadeel van een effectenkrediet is dat de kredietlimiet kan dalen. Deze limiet is immers gekoppeld aan de waarde van de effecten. Mocht je effectenportefeuille in waarde dalen, dan vermindert direct het maximaal opneembare krediet. Als je voor de waardedaling het maximale krediet hebt opgenomen, dan moet je het verschil tussen de twee maximaal opneembare kredieten meteen terugstorten. Mocht je hiertoe niet in staat zijn, dan wordt een deel van je portefeuille verkocht. Daar staat tegenover dat, zoals gezegd, de rente doorgaans lager is dan bij andere leningen.

Voordelen

  • Het rentetarief is lager dan bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet.
  • Er is alleen rente verschuldigd over het opgenomen bedrag.
  • De lening kan altijd worden afgelost, zonder boeterente of andere extra kosten.
  • Effectenkrediet is een gemakkelijke manier om snel aan geld te komen, indien je beschikt over een effectenportefeuille van aandelen en obligaties met voldoende dekkingswaarde.

Belangrijk om weten is dat de gehele effectenportefeuille in pand wordt gegeven, dus ook de effecten die geen bijdrage leveren aan de dekkingswaarde.

Toch maar liever een ‘gewone’ lening?

Als je iemand bent die toch meer van zekerheid en goede afspraken houdt, kan het beter zijn om een zogenaamd klassiek krediet aan te gaan. Naargelang de situatie waarin je verkeert, biedt een persoonlijke lening of doorlopend krediet dan vaak uitkomst. Deze kredietvormen verschillen in looptijd, rente en aflossingsschema.

Kies dus de leenvorm die past bij hetgeen waarvoor je het geld nodig hebt. Als je eenmalig een bedrag nodig hebt voor de aanschaf van een product dan is de persoonlijke lening daar het meest geschikt voor. Als je geld wilt lenen voor iets waarvan je niet precies weet hoeveel dit uiteindelijk gaat kosten dan is het doorlopend krediet weer een betere oplossing. Je kunt dan namelijk altijd nog extra geld opnemen mocht je voor onvoorziene uitgaven komen te staan.

Welke lening je ook wilt afsluiten, geld lenen kost altijd geld. Bespaar hierop door vooraf een goede vergelijkingsoefening te maken.

Getagd met aandelen, Doorlopend krediet, effecten, effectenkrediet, geld lenen, persoonlijke lening

 

Let op: geld lenen kost ook geld.