Hoeveel kan ik lenen?

attractive-girl-pointing-towards-camera-100213054Hoeveel je precies kan lenen, hangt af van je inkomen. De algemene stelregel is dat je niet meer mag afbetalen dan 33% van je maandelijkse inkomen. Verdien je 1500 euro netto, dan kan je dus zo’n 500 euro maandelijks afbetalen. Dat zou betekenen dat je aan een rentevoet van 3.55% maximaal 110.000 euro kunt lenen.

Wil je berekenen hoeveel jij ongeveer kan lenen?

– Doe je netto inkomen gedeeld door 3
– Ga naar de lening simulatie
– Klik op ‘berekenen’
– Verhoog of verlaag het bedrag, tot je bij ‘Maandelijkse afbetaling’ op het bedrag van je netto inkomen gedeeld door 3 uitkomt
– Als je meer wil lenen, moet je kiezen voor een langere afbetalingstermijn, maar neem zeker niet meer dan 30 jaar. 20 jaar is al veel.

Kom je uiteindelijk op een bedrag uit dat je zou willen lenen en dat je kan betalen?

 

 

Meer informatie over Hoeveel kan ik lenen?

Eindelijk ben je er aan toe: huisje, boompje, beestje. Maar in werkelijkheid is geld lenen tegenwoordig niet meer zo eenvoudig, zeker als je weinig hulp hebt.

Als je het niet voorzichtig aanpakt, kan een lening je meer kopzorgen bezorgen dan plezier.

Prangende vragen doemen op. Hoeveel kan ik eigenlijk lenen? Wat zullen de maandelijkse kosten zijn? Hoe zit het met de rente? Bij het kopen van een huis horen deze vragen bij een vast ritueel. Maar bij een doodeenvoudige lening? Lichtelijk overdreven. Het gaat hier immers niet om een lening die je voor je leven aangaat. Een huis kopen is iets bijzonders, maar een simpele lening?

Hoeveel je kan lenen hangt van verschillende factoren af. Het belangrijkste is dat je een inkomen hebt. Als werknemer of zelfstandige, dat maakt niet uit. Als je enkel interims doet, moet je kunnen aantonen dat je al 2 jaar of langer werkt. Heb je geen vast inkomen en je wil toch lenen, dan moet je iemand vinden die voor jou borg wil staan.

De tweede belangrijkste vraag is: hoeveel wil je lenen? Als je een auto wil kopen is er meestal geen probleem. Voor leningen tot 10.000 euro komt iedereen wel in aanmerking, tenzij je al op de zwarte lijst staat.

Maar waarschijnlijk wil je een grote aankoop doen, zoals een bouwgrond, een appartement of een huis. Anders zou je de vraag niet stellen.

Hoeveel mag je lenen?

Het is algemeen geweten dat je best maximaal 33% van je inkomen spendeert aan het aflossen van een lening. Er spelen echter nog iets meer factoren een belangrijke rol. Als jij al 50% van je loon moet afstaan om de huur te kunnen betalen, dan is nog eens 33% aflossen aan een lening geen goed idee. Je zou dan overblijven met slechts 17% van je loon voor andere doeleinden.

Rijke inkomens mogen soms zelfs tot 50% van hun netto loon lenen. De bank is dan vol vertrouwen dat hij of zij kan aflossen. Dat is ook niet zo gek, want wanneer je 10.000 euro per maand verdient is het makkelijker om met het restbedrag (5000 euro) rond te komen, dan wanneer je 2500 euro verdient en rond moet komen met het restbedrag (1250 euro). Vandaar dat de bank ook naar inkomen kijkt en niet immer halsstarrig blijft vasthouden aan de ongeschreven regel van 33%. De bank zou zichzelf daar immers mee in de voet schieten.

Schakel hulp in van specialisten

Voordat je een lening afsluit is het belangrijk om op onderzoek uit te gaan. Raadpleeg specialisten. Ga niet blind af van het advies die jouw bank je geeft. Zij zitten er ook om zichzelf zo goed mogelijk te verrijken. De bank blijft immers wel de bank. Het is daarom ook verstandig om eens langs te gaan bij banken waar jij niet bij zit. Puur om te kijken wat zij jou zouden kunnen bieden. Mocht dat een stuk beter zijn dan wat jouw bank je biedt, dan kun je met deze nieuwe informatie aankloppen bij de bank. Grote kans dat zij snel zullen inbinden, wanneer een andere kredietverstrekker de gok wel aandurft of betere voorwaarden biedt.

Het spookwoord: terugbetalingscapaciteit

Het is nu eenmaal een onvoldongen feit. De bank ziet je als een nummer. Niet meer en niet minder. Er zijn nummers die maandelijks op tijd hun lening aflossen. Er zijn ook nummers die dat niet doen, zij zullen uiteindelijk in de schuldsanering terechtkomen. Elke klant die een lening aanvraagt, neemt een bepaald risico voor de bank mee. Dat is ook de reden dat de bank strikte regels hanteert. Toch zijn er ook een aantal regels die niet vastliggen. Zoals hoeveel je per maand over moet houden. Wij raden aan dat je altijd tussen de 800 en 1400 euro per maand overhoudt, afhankelijk van je situatie. Als je alleenstaand bent, is 800 euro zeker nodig om van te kunnen leven. Verzekeringen, gas/water/licht, voedsel, benzine; het zijn allemaal zaken die veel geld kosten. Verkijk je daar niet op!

Bouw een buffer

Stel je kunt 33% van je inkomen gebruiken om een lening af te lossen. Geweldig toch? Ja, met één grote maar. Zorg er namelijk wel voor dat je deze lasten ook daadwerkelijk kunt dragen. Een kredietverstrekker zal altijd rekening met je huur, alimentatie et cetera. Maar niet met hoeveel benzine jij elke maand er doorheen rijdt, of hoe duur jouw verzekeringen zijn. Ze zullen het ook niet weten als jij een extravagante levensstijl erop nahoudt. Wees je eigen baas en houd hier te allen tijde rekening mee. Dan kan het ook nooit misgaan!

Zorg ervoor dat je niet meer rente betaalt dan het wettelijk toegestane maximum van 15%.


Geplaatst in Veelgestelde vragen Getagd met Hoeveel kan ik lenen, lening simulatie, Lening simulator, maximale lening berekenen, simulatie lening, simulator lening

Let op: geld lenen kost ook geld.