Waarom schommelen rentevoeten zo? + Wij volgen de rente op de voet!

business-person-with-cash-10063679Sparen maakt een belangrijk deel uit van de economie. Waarom? Het hebben van een vermogen biedt een hoop kansen. Omdat derden in de tussentijd geld kunnen gebruiken (want dat gebeurt als jij je geld op je rekening hebt staan) krijg jij (de consument) een “beloning”. Dit is de rente, die je meestal aan het einde van het jaar ontvangt over het gemiddelde van wat er op jouw bankrekening heeft gestaan.

Over rente
Rente wordt ook wel interest genoemd. Het is de vergoeding die jij periodiek krijgt. Maar hoe wordt er bepaald welke rente wordt uitgekeerd? Aan de hand van de interbancaire rente wordt dit berekend. Er wordt hoofdzakelijk onderscheid gemaakt tussen de nominale rente, de effectieve en de reële rente (hier later meer over). De omvang van de rente wordt opgegeven als jaarlijks percentage van de hoofdsom. Als je dit percentage deelt door 100, dan krijg je de rentevoet. Vaak is rente niet meer dan een aantal procent. Ook zie je dat de ene periode een rente hoger of lager is dan een andere periode: hoe kan dit?

Waarom schommelen rentevoeten zo?
Rentevoeten schommelen voornamelijk aan de hand van inflatie. Als de inflatie hoog is, dan is de rente ook hoog. Een bank ziet het kapitaal groeien, maar ook krimpen omdat het geld minder waard wordt. Wat per saldo het effect is, wordt bepaald aan de hand van de reële rente. Dit is het percentage waarvan het inflatiepercentage al is afgetrokken.

Hoe hoog de reële rente is, heeft effect op de landelijke economie. Meer rente betekent minder geld beschikbaar om te investeren. Als de rente laag is, dan kunnen bedrijven juist wel meer geld gebruiken om te investeren. Hoe minder rente jij dus ontvangt, hoe meer de economie gestimuleerd wordt. Hetzelfde geldt voor de woningmarkt. Een hypothecaire lening afsluiten wordt stukken makkelijker als er een lage rentevoet geldt op dat moment. Zo kan men zich ook een hogere hypotheek veroorloven. Aan lage rentevoet lijk je dus in de eerste instantie niet veel voordeel te hebben, maar niets blijkt minder waar! Een lage spaarrente is dus gerelateerd aan veel kansen binnen de economie.

Wij volgen de rente op de voet!
In 2011 steeg de inflatie. Dit betekende voor de spaarrente dat deze mee steeg. Laten we niet om de hete brei heen draaien: we bevinden ons nog steeds in een recessie. Dit resulteerde in het dalen van deze trend. Vorig jaar in januari was de inflatie 3 procent. Spaarrente is dus niet genoeg om spaargeld tegen inflatie te beschermen. De vermogensrendementsheffing bedroeg 1,2%, wat resulteerde in een negatief resultaat. Wat voor keuze heb jij als spaarder? Niet veel. Wel kun je de rente op de voet volgen, door ons te volgen. Wij doen onze uiterste best voor je om de huidige situaties in kaart te brengen. Zo weet jij exact wat voor jou voordeliger is: sparen tegen weinig rente, of op dat moment profiteren van alle kansen die de economie je biedt.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Getagd met rente en inflatie, rentevoet lening, rentevoet woonkrediet, Schommeling rentevoet, woonkrediet rentevoet

 

Let op: geld lenen kost ook geld.