Tijdelijk geldgebrek. Wat is de goedkoopste oplossing?

kredietkaart

De zomervakantie is voorbij. De afrekeningen van de kredietkaart komen binnen. De kinderen zijn alweer naar school. Dus die kosten voor schoolboeken enzovoort staan er ook aan te komen. Het mag duidelijk zijn dat je er even niet komt maar hoe los je het op? En wat is de goedkoopste manier?

Verschillende mogelijkheden

Als je nog spaargeld op je spaarboekje hebt, is de goedkoopste oplossing momenteel ongetwijfeld deze tegoeden te gebruiken. Is dit echter niet het geval, dan hangt het af van het bedrag dat je even te kort komt.

Als we over relatief kleine bedragen spreken, kan je even ‘in het rood gaan’ op je zichtrekening. Kijk wel even na bij je bank hoeveel interest je hiervoor aangerekend wordt. Dit is hoe dan ook een tijdelijke oplossing op erg korte termijn. De meeste banken eisen trouwens dat je minimaal één keer per maand boven nul komt. (Sommige banken verwachten slechts om de drie maanden een positief saldo.) Deze mogelijkheid wordt wel eens een kredietopening van onbepaalde duur genoemd en de kredietopening bedraagt meestal rond de 1.250 euro. Je betaalt enkel rente op het bedrag dat je effectief in de min staat. Tegenwoordig mag je een interest van rond de 10,5% verwachten.

Een andere mogelijkheid is het negatieve saldo op je kredietkaart in schijven terug te betalen in plaats van in één keer. Ook hier is het opnieuw erg belangrijk even na te gaan welke rente hiervoor aangerekend wordt. Niet alle financiële instellingen staan trouwens gespreide betaling toe. Een realistische rente bedraagt de dag van vandaag 11,80% met een jaarlijkse variabele rentevoet.

Spreken we over grotere bedragen dan kan je een doorlopend krediet aangaan. Zo’n kredietopening vind je al voor rond de 9% (naargelang het bedrag) en soms wordt er korting (dus een lagere rente) toegekend als je huiseigenaar bent. Vraag steeds naar een rekenvoorbeeld om het een en ander te verduidelijken.

Een laatste oplossing is een lening op afbetaling of persoonlijke lening. Voor grotere bedragen is dit vaak interessant omdat alles op voorhand netjes afgesproken wordt. De rente, de looptijd en het maandelijkse bedrag. Je weet met andere woorden precies waar je aan toe bent. Zo kan je makkelijk budgetteren. Naargelang je persoonlijke situatie kan het gebrek aan flexibiliteit wel als een nadeel beschouwd worden. Je kan immers het terugbetaalde kapitaal niet opnieuw opnemen. Vandaag de dag vind je persoonlijke leningen met een rente van rond de 5%. Andere kredietverstrekkers rekenen echter makkelijk 14% aan. Let dus op voor zogenaamde wurgcontracten.

Vergelijken

Het mag duidelijk zijn dat lenen altijd geld kost. De rentes, kosten en algemene voorwaarden van de verschillende financiële dienstverleners vergelijken levert dus gegarandeerd geld op. Het loont dus de moeite hier even tijd voor te maken. Ga aan de hand van bovenstaande opsomming eerst na welke mogelijkheid het beste bij jouw situatie past. Vervolgens kan je via het internet de voorwaarden van verschillende aanbieders voor de door jou gekozen oplossing vergelijken. Bezoek enkele vergelijkingssites. Zo krijg je een goed idee over de marktspelers. Daarna kan je altijd nog op de websites van de kredietverstrekker zelf terecht. Vaak hoef je slechts gewoon door te klikken.
Start hier je aanvraag voor een lening!

Getagd met Doorlopend krediet, gespreide betaling, in het rood gaan, kredietkaart, persoonlijke lening, spaarboekje, zichtrekening

 

Let op: geld lenen kost ook geld.